Fjelltur: Er det god trening?

Nordmenn går mye på tur og det er vel en av våre foretrukne fritidsaktiviteter her til lands. Dette bakkes opp av SSB (Statistisk Sentral Byrå) som har laget statistikker over hvor mange som går tur og funnet frem til at hele 82 prosent av den norske befolkningen har vært ute å gå tur den siste måned. Mange bruker det gjerne det å gå en tur som trening, men spørsmålet er om det er god trening. Vi har prøvd å se litt på fordelene ved en fjelltur og ikke minst hva vi oppnår ved det.

Spesielt når snøen begynner å smelte, så er det mange nordmenn som skal ut på tur for å prøve å brenne vekk en del kalorier og samtidig få i seg noe av den nydelige, friske luften vi finner i fjellene. De fleste bruker fjellturene for å komme seg ut, nyte naturen og holde seg i gang. Men skal man ha noe ut av turen treningsmessig, så må man gå turen i et hurtig tempo og eventuelt gå i intervaller. På den måten blir turen en god treningsøkt og man får forbrent noe energi.

Gå uten staver

Flere bruker staver når de går tur i fjellet. Noen bruker dem for bedre å kunne holde balansen, mens andre bruker dem litt på samme måte som når de går på ski. Stavene blir brukt til å presse seg selv fremover og oppnå større fart. Men skal du ha mest mulig ut av fjellturen, når vi snakker rent treningsmessig, så bør du la stavene bli hjemme. Du får dermed brukt hele kroppen uten «hjelp» og samtidig får du bedre balanse, spesielt når du går tur utenfor vanlige stisystemer.

Når du går på fjellet, så bruker de fleste støvler som er velegnet til formålet. Om sommeren og når det er varmt i været, så går det fint an å bruke joggesko, men er du usikker på terrenget, så bruk støvlene, da disse vil gi deg større sikkerhet. Husk å bruk sportsteip eller gnagsårplaster på utsatte steder. Det er bedre å være forberedt slik at du ikke ender opp med vonde sår som kan ødelegge for fremtidige turer.

Få med armene

Skal du ha mest mulig ut av fjellturen, så bør du legge inn pauser hvor du kan trene armene dine i tillegg. Dette betyr ikke at du trenger å ta med deg utstyr eller begynne med et større program, men mindre kan også gjøre det. Hva med å styrke armene ved å klatre litt i trær? Eller du kan stoppe med jevne mellomrom og ta armhevinger. Det er ikke mye som skal til før treningsturen blir mye mer nyttefull.

Igjen, skal turen være bra trening, så gjelder det om å holde et jevnt tempo. Du kan fortsatt nyte utsikten mens du går, selv om du går i et raskt tempo. Det anbefales at du går mellom 70-80 % av det raskeste tempoet ditt. Et slikt tempo betyr at det er vanskelig for deg å formulere lengre setninger. Til gjengjeld trenger du ikke å gå i et slikt tempo mer enn en halv til en hel time og derfra kan du så gå i et roligere tempo. Alt i alt kan vi konkludere med at ingen tar skade av frisk fjelluft og flotte landskaper. Kan du på samme tid få en god treningsøkt ved å gå i et raskt tempo, så slår du mange fluer med en smekk!