Kosthold og trening

Det er ikke alltid enkelt å finne ut hva man skal spise og spesielt ikke når man lever et aktivt liv med mye trening. Da er det ekstra viktig å spise riktig, slik at man får det maksimale ut av treningen og samtidig at kroppen får i seg det den trenger. Vi har sett på maten du trenge når du trener 3-4 ganger i uken og delt den inn i ulike kategorier, litt avhengig av hvilken del av kroppen som har størst behov.

Hvor mange kalorier på en dag?

En god start er å skaffe seg oversikt over hvor mange kalorier du egentlig trenger i løpet av en dag. Dette kan du få hjelp til på en av de mange kostholdstjenester som finnes på nettet i dag. Det eneste du trenger å gjøre, er å legge inn dine personlige fakta og da får du svaret. Det er et godt utgangspunkt, spesielt hvis du trener mye og syns det er vanskelig å finne ut om du spiser for mye eller for lite.

Vi starter innefra og her finner vi beinene våre. Det er viktig å styrke beinbygningen og derfor bør man drikke 2 glass D-vitaminberiket lettmelk hver dag når man trener mye. Dette for å sikre at man får i seg nok vitamin D. Brokkoli er en av de grønnsakene som gir oss kalsium, magnesium og vitamin K og er derfor også en viktig bidragsyter til beinstrukturen. Selvsagt kan det være litt kjedelig å spise alene, men har du på litt fettfri ost, så får du samtidig i deg mer D-vitamin og slår to fluer i en smekk.

Muskelbyggeren

Når man er aktiv, så er det viktig å tenke på å unngå belastningsskader. Et av triksene er å bygge muskler rundt sener og ledd. Det er ofte her skadene kommer og med muskler rundt, så vil disse hjelpe til å beskytte utsatte ledd og sener. For å få til flere muskler må man selvsagt trene riktig og legge på sten for sten. Maten vi spiser er også viktig og når du skal bygge muskler, så er det proteiner som gjelder. Det perfekte måltid for muskelbyggeren er derfor biff, som er fullstappet med protein og gjerne med tomat, salat og ost ved siden av. Husk bare at det skal være fettfattig kjøtt og ikke mer enn 120 gram per måltid.

Det går ikke med kjøtt alene og derfor må du spise et par fiskeretter på en uke. Dette er med til å styrke leddene dine og samtidig forebygge betennelse. Fisk inneholder omega 3 fettsyrer og velger du fisk som laks, ørret, makrell og tunfisk, så er du sikker på å få i deg mye av det gode fra fisken.

Flat mage

Når mange av oss trener og er svært aktive, så er det gjerne fordi vi jakter på den flate magen. Det ser nå engang penere ut og gir oss et langt bede selvbilde. Mange har sikkert prøvd å trene hardt, samt holde igjen med godteriet for å få oppfylt drømmen. Men det kan være andre deler av kostholdet som ødelegger. Noe av det viktigste er å få styr på sukkerforbruket. Det kan derfor lønne seg å begynne på en kur som vi kan kalle for «lite sukker – mye protein» kuren. Dette vil hjelpe deg til å få styr på stoffskiftet og blant de matvarer du bør ty til, er blant annet mandler, biff, ost og fettfri gresk yoghurt.