Om IL Dalguten

Dalguten IL hører ikke til blant de største idrettslagene i Norge, men med sine 300 medlemmer er de heller ikke et av de minste. Idrettslaget har en lang historie som gå mer enn 100 år tilbake i tid, nærmere bestemt til 7. november 1914 da laget ble stiftet. I dag driver de med ski og fotball for barn, unge og voksne, fra fasilitetene deres ved Storås i Meldal kommune, Trøndelag.  Storås er et lite tettsted med kun 300 innbyggere, men selve Meldal kommune, som Storås er en del av, har mange attraksjoner å vise til, utover de mange aktive idrettslagene som Dalguten IL.

Meldal kommune

Kommunen finner du i Trøndelag, ikke så langt sør for Trondheim. Elva Orkla løper gjennom kommunen og er blant de største severdighetene i området, sammen med Thamshavnbanen. Elva er med sine 182 kilometer en av de lengste i Norge og har sitt utspring fra Orkelsjøen i Oppdal kommune. Derfra løper den gjennom Tynset, Rennebu, Meldal og Orkdal. I den øvre delen av elva er det mulig å se villrein og mer enn halvparten av elven er et yndet sted for laksefiske. Noen av de største laksene som har blitt fanget her har vært på 25 kilo. Skal man fange de store laksene, så må man være klar helt i begynnelsen av sesongen.

Berømt jernbanestrekning

En annen attraksjon som de er stolte av i Meldal kommune, er Thamshavnbanen. Denne jernbane-strekningen har transport gods og personer mellom Løkken Verk og Thamshavn i en periode på nesten 70 år. Banen ble startet i 1908 og var den første i Norge som ble drevet ved hjelp av elektrisitet. I dag brukes banen som museumsbane og den er dermed den eldste vekselstrømsbane i verden, som fortsatt er i drift. Banen ble fredet i 2013 og som en liten morsom ting kan nevnes at en av lyspærene som sitter i den eldste togvogna, er en original Edison lyspære fra 1908, og den lyser fortsatt.

Fasiliteter

Tilbake til Dalguten IL. Idrettslaget har tross sin beskjedne størrelse ganske bra fasiliteter de kan benytte seg av. Når snøen har blitt borte og det er tid til å begynne treningen ute for de mange fotball-lag, så bruker klubben Heggøya kunstgress i utkanten av Storås som treningsbane. Denne deles med Meldal Fotballklubb og her råder klubben over en 11’er bane med flomlys. Denne kan igjen deles inn i to 7’er baner eller i fire små baner for de minste. Når det ikke er mulig å trene utendørs, så er klubben så heldig at det for et par år tilbake, ble bygget en ny idrettshall i Storås, og denne kan benyttes om vinteren. Hallen har en kunstgressbane som måler 60 ganger 40 meter og i tillegg har den tre løpebaner som hver er på 60 meter. Hallen brukes derfor av mange andre idrettslag innen ulike idretter.

Det er ikke kun fotballaget som nyter godt av gode fasiliteter. Også de som går på ski i Dalguten IL har et bra opplegg. De kan benytte seg av gode løyper i området, Storås Skistadion og ikke minst Storås Langrennsarena. Begge de to anleggene ligger rett utenfor Storås og her kan de mange skilagene trene i både klassisk teknikk og skøyteteknikk.