Tips til effektiv styrketrening

Vinteren er høysesong for trening på treningsstudioer, av den simple årsak at de fleste av oss gjerne vil være i form når våren og sommeren kommer. En ting er å ha god kondis, noe annet er å ta seg bra ut på stranda. Men det er ikke alltid enkelt å bli klok på hvordan man skal gjøre styrketreningen så effektiv som mulig. Vi har satt opp en rekke tips som kanskje kan hjelpe deg til å få mer ut av treningen.

1. Du må trene jevnlig

Dette er kanskje den viktigste regelen. Uten et fast treningsprogram eller i det minste faste, ukentlige dager med trening, så oppnår du ikke de resultater du ønsker deg. Skal du ha en god effekt av treningen, så bør du trene minst to ganger i uken og gjerne tre ganger. Men begynn sakte men sikkert slik at du ikke mister motivasjonen eller blir skadet i begynnelsen.

2. Du bør trene hele kroppen

Når du først har kommet i gang med treningen, så er det viktig å få med hele kroppen. En av grunnene til dette er at med en overutviklet framside vil du ha større risiko for skader og ikke minst kan det gi deg en dårlig kroppsholdning. Husk derfor å sett opp et treningsprogram hvor du i løpet av en treningsuke kommer gjennom alle muskelgruppene i kroppen din.

3. Oppvarming er like viktig som selv treningen

De fleste som trener på treningsstudio bruker gjerne tredemøllen som oppvarming. Men skal du trene effektivt, så er det nødvendig å holde seg skadefri og dette er kanskje den viktigste årsaken til at vi varmer opp før selve treningen. Det hjelper derfor ikke det helt store å gå på tredemøllen i ti minutter før vi skal trene styrke.  Et godt tips er derfor å fokusere på økt bevegelighet i ledd og muskler. Få med de muskler du ikke bruker så ofte slik at de også er klar til den forestående oppgaven.

4. Fokuser på god teknikk

God teknikk er viktig for å unngå skader, men samtidig også viktig når du skal prestere og bruke riktig muskelgruppe. Ved å bruke riktig teknikk vil treningen bli mer effektiv og du unngår samtidig å måtte holde pause på grunn av småskavanker eller desiderte skader.

5. Tren flere muskelgrupper samtidig

Et av de viktigste punktene for å trene effektivt, er å trene flere muskelgrupper på samme tid. En ting er at du sparer tid, noe annet er man enklere blir sterkere og samtidig for trent det vi kaller for støtte-muskulaturen som er alle de små muskelgrupper som hjelper de store musklene. Noen av de øvelser du bør satse på er benkpress, hipthrust, chin eller pullups og dips.

6. Fettforbrenning

Om det store målet med treningen er å forbrenne mest mulig fett, så er sirkeltrening det riktige for deg. Her kombinerer du utholdenhet med styrketrening og det har vist seg gang på gang å være det mest effektive. Finn et fullkroppsprogram og kjør serier av øvelser ved siden av. Om du tar 3-6 runder med et slikt program, så får du trent de store muskelgruppene effektivt og samtidig forbrenner du masse fett og når til slutt målet ditt.