Langrenn: Tips for å gå fort på ski

En ting som de fleste profesjonelle skiløpere er enig i, er det faktum at skal du gå fort på ski, så må du få bedre teknikk. Det er her det er mest å hente og selv om du også får utbytte av flere muskler og bedre utholdenhet, så er det teknikken som skiller mosjonistene fra de profesjonelle. Derfor bør man som vanlig turgåer, jobbe med teknikken om man skal få en bedre opplevelse når man går på ski og få tempoet opp. Studier har vist at ved å forbedre det tekniske på ski, så kan man øke farten med ti prosent eller mer. Det vil bety at om du går Birkebeinerrennet, så kan du gjøre dette 20-30 minutter raskere hvis du forbedrer teknikken din.

Kondisjon og utholdenhet

Men det er ikke kun teknikk som gjelder, selvsagt hjelper det med bedre kondisjon. Du bør derfor trene slik at du får bedre kondisjon. Dette kan blant annet gjøres på ski ved å trene intervaller. Du kan f.eks. legge opp til en dragtid på mellom 3 til 8 minutter og repeterer dette 4-5 ganger. Det beste er begynne med medium intensitet og kjører 4 x 8 minutter med 2 minutters pause mellom hver. Gjør dette 2-3 ganger i uken inntil du føler deg klar til å øke intensiteten. Da kan du bytte til 6 x 3 minutter med 3 minutters pause mellom hver. Dette vil helt sikkert sørge for at kondisjonen blir bedre og ikke minst at du får bedre fart på skiene. Sammen med en forbedret teknikk, så vil du garantert gå fortere på ski.

Teknikk

Det er mange måter hvorpå man kan forbedre teknikken sin. En av dem er ved å jobbe med teknikken ved høy intensitet. På den måten vil alle musklene, som man bruker mens man går på ski, bli brukt og dette vil styrke dem i lengden. Du bør derfor ligge på en så høy fart som du klarer å terpe teknikken samtidig. Noe annet er trening uten staver, en metode som selv de profesjonelle jobber mye med. Dette er godt for balansen din, tyngdeoverføringen og ikke minst «timingen» som er et av de viktigste elementene når du skal gå godt «skiteknisk».

Det å gå uten staver er en veldig bra øvelse og knallgod teknikktrening. Du bør begynne i et relativt flatt terreng og trene på å gå fremover. I begynnelsen er det helt sikkert vanskelig, men du får fort greie på det og da blir det enklere. Så snart du klarer å gå uten staver, så har du allerede forbedret teknikken din med mange, mange prosent.

Andre tips

En annen måte å lære å bli bedre teknisk, er det som kalles for apemetoden. Denne brukes også på landslaget og fungere ved at du går sammen med en som er god teknisk. Så går du rett bak han eller henne og gjør nøyaktig det samme. På den måten vil du lærer deg å gå likt som den foran og hvis denne personen går bra på ski, så vil du gjøre det samme i løpet av kort tid.

Sist, men ikke minst, bør man også trene det som kalles for utfor teknikk. Skal man gå fort på ski, så hjelper det lite å gå fort på flate partier, hvis man bremser seg selv når det går nedover. Det er derfor viktig å utfordre seg selv i stor fart slik at du lærer hvordan du skal komme gjennom svinger uten å stoppe opp.  Mange glemmer denne delen av treningen og mister da mye fart når man glir nedover. Dette er også ferdigheter du kan bruke ved lavere hastigheter og du drar derfor nytte av denne form for trening også.