Treningssenter: De beste gruppetimene

Det finnes mange ulike gruppetimer rundt om på treningsstudioer i Norge. Men det er langt fra alle som er like effektive om vi ser på hva vi får ut av treningen og hvor mange kalorier vi forbrenner i løpet av en treningsøkt. Samtidig må du også finne den gruppetimen som passer best for deg og utvalget er heldigvis stort. Alt fra spinning til aerobic, yoga, kroppsvekttrening eller de litt tøffere treninger som crossfit og Prformance. De to sistnevnte treningsformene er dem vi har plukket ut her, da det har vist seg å være de beste gruppetimene når du skal komme i god form.

Prformance

Denne gruppetimen er noe av det tøffeste som finnes på treningsstudioer og ordet er en sammenfatning av stikkordene Power, Pace and Position. Tanken med gruppetimene er at de som deltaker skal bygge opp evnen til å tåle høy intensitet, bygge styrke og forbedre smidigheten sin gjennom gruppetreninger og en tett oppfølging fra instruktørene. Programmet er satt sammen av tunge basisøvelser og høy intensitet. På hver time er det mellom 12 til 16 deltakere og flere instruktører som sørger for å holde tempoet oppe og samtidig sikre at alle får den hjelp de måtte trenge under de ulike øvelsene.

Øvelsene er ikke de samme hver gang, men kan f.eks. bestå av 60 hopp med hoppetau, etterfulgt av 15 air squat, deretter 10 sit ups og 5 push ups på tærne. Dette er en runde og slik forsetter man i 12 minutter. Siden det er gruppetime går der gjerne litt sport i hvem som kommer lengst og det er med til å holde tempoet oppe. Etter en liten pause på 3-4 minutter, så er det en ny runde med øvelser som skal gjennomføres i 10 minutter. Disse kan bestå av 8 knebøy med belastning f.eks. en 10 kilos vekt som du må holde over hoder, 8 sit ups med strake bein, 8 knebøy med en 4 kilos ball og til slutt 8 dobbelte lengder med løping. Igjen gjelder det om å rekke så mange runder som mulig før tiden er ute.

Crossfit

Denne gruppetimen er også av utenlandsk opprinnelse og står for “constantly varied, high intensity, functional movement”. Dette er en treningsform med høy intensitet og samtidig veldig variert. Den gjennomføres sammen med en liten gruppe slik at man kan presse hverandre til å yte det lille ekstra. Her er øvelsene mange av de samme som du ville ha brukt hvis du trente alene, men det blir langt mer effektivt når man er sammen med andre. Øvelsene kan f.eks. innebære å løfte, trekke, gå ned i kne eller skyve noe. Bruk av utstyr som kettlebells, medisinball, vekter og andre maskiner og også vanlig innen crossfit trening.

Mange treningssentre har i dag det som kalles for en crossfit box. Disse er særlig velegnet til crossfit økter og man bruker gjerne et scoreboard, slik at deltakernes resultater blir synlige for alle. På den måten økes motivasjonen hos den enkelte og dette gir bedre resultater for alle. Treningen begynner gjerne med oppvarming i 10-15 minutter og deretter begynner man på dagens øvelser. Her er det motivasjonen som bærer frem de fleste og det er kanskje det viktigste innen crossfit. Alle presser alle til å nå nye høyder og forbedre personlige rekorder og i siste ende er det slik man kommer i best mulig form.